Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Sveriges ekologiska fruktodling behöver fördubblas


 


Den största andelen ekologisk frukt som säljs i Sverige importeras från Sydamerika, Italien och Tyskland. Den svenska ekofrukten räcker inte till och intresset för att starta ekologisk fruktodling har inte varit tillräckligt stor bland odlarna. Detta vill projektet Framtidens frukt ändra på. Det är en informationskampanj för svensk ekofrukt som Sveriges Ekologiska Fruktodlare står bakom.

- Vi skulle behöva bli dubbelt så många odlare för att kunna mätta efterfrågan på ekologisk frukt i Sverige, säger Marcus Callenbring, som bedriver ekologisk fruktodling på 25 hektar på gården Stora Juleboda i Maglehem.

Det finns marknad och utrymme för att öka den svenska ekofruktodlingen. Idag finns större och mindre ekologiska odlingar över hela landet. Äpple är den dominerande frukten men även päron, plommon och körsbär odlas i mindre skala. Aktörerna bakom  Framtidens frukt vill stimulera fler odlare att satsa på ekologisk frukt.

– Vi behöver odla mycket mer ekofrukt här i landet för att mätta behovet, och vi behöver också ta fram ännu bättre sorter lämpade för ekologisk fruktodling, säger Kimmo Rumpunen, växtförädlare och forskare hos SLU Balsgård.

Den totala odlade arealen frukt i Sverige är cirka 1 500 hektar. Den svenska ekologiska fruktodlingen utgör i sin tur 245 hektar av dessa, vilket blir drygt 15 procent av totalen (2018). Den ekologiska fruktodlingen i landet ökar successivt, men idag är inte produktionen tillräckligt hög för att täcka efterfrågan.

Projektet Framtidens frukt har tagit hjälp av kända gastronomiska namn som Carina Brydling, Paul Svensson och My Feldt för att öka intresset för kampanjen, som lanseras med start 28 september under Äppelveckorna på Österlen.

2019-09-27