Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Svenska Foder: Stabil ekomarknad


Svenska Foder köpte 2018 in ca 16-20 000 ton ekologisk spannmålsråvara, hur ser det ut i år? Ekoweb frågade Victor Ebel, spannmålschef:

- Vi har ungefär samma behov som i fjol. Möjligen något mindre. Det hänger ihop med den ovanligt stora ekoskörden. Men det är bara oktober ännu. Mycket kan hända, säger han.

Det är ingen nyhet att prisnivån på ekospannmålen är lägre i år än i fjol.

- Men jag skulle kunna våga mig på att gissa att det kanske ökar lite efter nyår. Det räcker att vi får in en lite större kund så börjar det röra på sig igen, säger Victor.

Tidigare år har de flesta foderaktörer, och även Svenska Foder, tagit in det mesta av ekospannmål som man över huvud taget har kunnat komma över. Så är det inte i år.

- Vi har fått in väldigt mycket ekospannmål från årets skörd. Vi tar nu inte längre in höstvete, vårvete (industri), foderhavre och grynhavre. Karensvete tar vi inte heller in. Rågvete och industri höstråg tar vi inte heller in i någon större omfattning. Vi tar fortfarande emot fodervete, foderkorn, vitblommig och brokblommig åkerböna, maltkorn och raps. Dessa grödor tar vi in efterhand, efter vårt behov.

På exportmarknaden är det just nu ganska tyst när det gäller behovet av ekospannmål.

- Hela Europa har fått en stor ekoskörd och i vissa områden är omläggningen stor. Det är stora gårdar som gått in i omläggning på en liten marknad och det märks.


Text:
Cecilia Ryegård
cecilia@agrovektor.se

2019-10-21