Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Averone Frankrike: Fler betesdjur på samma yta med hjälp av mikroorganismer

Ekoweb fick möjligheten att under sista veckan i april åka ned och träffa bröderna Mathiew & Paul Causse på deras vackra gård utanför Bolues i södra Frankrike. Gården har gått i arv i 800 år och de båda bröderna hjälps idag åt att sköta djuren och odla arealen som drivs ekologiskt.

När man stiger ur bilen på gårdsplanen känner man att gården har något extra. En anrik gård som brukats av samma släkt i över 800 år. Det är mäktigt och man märker att varenda del på gården är viktig och har sin historia. Naturen runt gården, som är byggd helt i kalksten, är bedårande vacker. Betesmarkerna omringas av träd och buskar för att ge skugga åt djuren under den heta sommaren och ved till att värma gården på vintern. Kalkstenen är densamma som på min ö Gotland och jag känner igen många av blommorna, örterna och alla ädelträd som trivs i den kalkrika miljön.

Gården drivs idag ekologiskt av bröderna Mathiew & Paul Causse. Ett självklart val för dem men det är inte utan pikar från kollegorna i branschen. Bröderna har specialiserat sig på att föda upp köttdjur av rasen Aubrak, dels för det fina köttet men också för försäljning av avelsdjur.
- Aubrak är en robust ras från trakten som tycker om att gå och leta efter mat. Den har också en unik förmåga att effektivt utnyttja även lite sämre grovfoder. Det är därför vi valt den, säger Mathiew.

Hög kvalitet är något man jobbar med för att få extra betalt.
- De bästa köttdjuren säljer vi till en specialbutik för kött i Montpellier. De hämtar ett djur i veckan av oss och ett djur hos en kollega för att kunna hålla ett jämt flöde med hög kvalitet till kunderna. Det ger en bra merbetalning och det är roligt att få vara ett namn bakom köttet i butiken. Resten av djuren säljs till ett vanligt slakteri i närområdet, berättat Mathiew.

Djuren är ute 7 månader under året och uppstallade 5 månader.
- Vi har lite kallare vintrar här uppe på berget och det tar lite längre tid för marken att torka upp och för gräset att börja växa. Normalt börjar vi släppa ut djuren i början av april och tar in dem i december, men det varierar lite beroende på vädret. När vi ser att de börjar trampa sönder jorden så tar vi in dem, säger Mathiew

Alla bönder med betesdjur har också traditionsenlig betesmark uppe i bergen. För Mathiew är det cirka 60 km från gården dit en del av djuren flyttas varje år. Förr i tiden gjordes detta tillsammans av alla djurbönder i trakten och varje år var det en stor happening på våren och hösten att valla djuren till fots fram och tillbaka. En procedur som tog en vecka innan man var hemma på gården igen.

När det gäller ekonomiska och hälsomässiga resultat ligger man i topp. En av anledningarna till detta är att man sedan drygt 40 år tillbaka arbetar med att bygga upp jorden med hjälp av mikroorganismer.
- Min pappa och Marcel Mezy, som utvecklat jordförbättraren Quantera, var kompisar och sedan dess har vi varit med och utvecklat produkten. Att vi använder mikroorganismer i stallet är en av orsakerna till att det går så bra för oss idag, säger Mathiew.

Mikroorganismerna sprids för hand som ett mjöl i djupströbädden.
- Det är ett lätt jobb. Vi lägger en stor giva några dagar efter vi tagit in djuren på djupströbädden och sedan en giva precis när vi tar ut dem på våren, säger Mathiew.

Cirka 3 ton mikroorganismer sprids och behövs för att kunna behandla all gödsel från de 400 djuren på gården.
- För oss har det inneburit en generellt bättre klöv- och djurhälsa. Även en ökad vitalitet på kalvarna och att det luktar mindre i stallarna. Vi ser också att våra kostnader har minskat, många mindre poster men som i slutändan har stor ekonomisk betydelse för oss, säger Mathiew.

Gödseln växer till med mikroorganismerna och innehåller nu betydligt mer kväve och kol än tidigare. En process som sedan fortsätter ute i fält.
- Vi kan idag ha dubbelt så många djur på gården jämfört med vad min far hade. Så stor är skillnaden på jorden och dess vattenhållande förmåga. Vi kan producera ett högkvalitativt foder med det ökade kolinnehållet och den förbättrade kvalitén på gödslet, säger Mathiew.

2022-05-17